2 oktober 2020

Betekenisshow #1: terugkijken

De eerste Betekenisshow van de Expeditie werd op 1 oktober live uitgezonden vanuit Atlas Theater in Emmen. Met persoonlijke verhalen, filosofische reflecties, poëtische bijdragen film, muziek en... kikkervriendjes!

Welke wijsheden kunnen we leren van de ouderen van nu?
Werknemers van Toolbox Emmen vertellen wat Toolbox voor hun betekent.
Hannah Mae trad op met haar hit Back to you.
Hans Mes geeft een toelichting op het kunstwerk dat hij maakte voor de Expeditie van betekenis.
Arno in gesprek met Jan Terlouw.
Renée Luth, stadsdichter van Groningen, leest haar gedicht Transcendentie voor.
Arno vertelt wat hij met fotograaf Pjotr meemaakte op bezoek bij het Beatrix Kinderziekenhuis.


Arno van der Heyden ontving onder andere Adriaan Pals van Ontwikkelingsorganisatie Toolbox uit Emmen op de Betekenisbank. Vier medewerkers van Toolbox waren zo dapper om uit hun comfortzone te treden. Ze deelden voor de camera hun persoonlijke verhaal te delen en vertelden over de betekenis die Toolbox voor hen heeft gehad.

De Betekenisbank gaat de komende maanden op reis door Noord-Nederland.
Voor iedere show gaat Evelien Bouma op de bank in gesprek met een inspirerende noorderling. Het eerste interview zit er inmiddels op. Dat vond plaats in Emmen, bovenop de Hondsrugtoren in aanbouw. Evelien ging daar met wethouder Guido Rink over zijn drijfveren.

Knuffelvriendje voor geopereerde kanjers
Tijdens de show gaf Arno een beeldend verslag over zijn bezoek aan het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen en de actie ‘Knuffelvriendje voor geopereerde kanjers’. Noorderlink ondersteunt deze actie en heeft zich ten doel gesteld om hiervoor 1000 euro in te zamelen. Hiermee kunnen we 200 geopereerde kinderen een beetje troost bieden in spannende tijden.  Doneer je voor 5 euro ook een knuffelvriendje?

Reizend Expeditie-kunstwerk
De Groningse beeldend kunstenaar Hans Mes kwam langs op het 
Expeditie-kunstwerk te onthullen. Dit kunstwerk gaat tijdens de Expeditie samen met de Betekenisbank op reis langs de bij Noorderlink aangesloten organisaties. 

In de mini-docu ‘Wijsheid komt met de jaren’ deelden ouderen hun visie op het (werkende) leven met de kijkers. Live op het podium sprak Arno met Jan Terlouw. Met zijn 88 jaar, eruditie, en maatschappelijke betrokkenheid is de oud-politicus en schrijver met recht een ‘wijze oudere’ te noemen, maar nog altijd scherp en jong van geest.

Lammert Kamphuis verdiepte de show met luchtige filosofische perspectieven en gaf de deelnemers ‘food for thought’ mee naar huis. Renée Luth, stadsdichter van de gemeente Groningen, verzorgde enkele poëtische bijdragenRenée Luth, stadsdichter van Groningen


Wankele wereld
Na de pauze verzorgden Jan Terlouw en het Leonard Ensemble de literaire muziekvoorstelling ‘Wankele wereld’. Een beschouwing op de wijze waarop de mensheid omgaat met de rijkdommen van de wereld, omlijst met muziek van Astor Piazolla.Het consumptieve gedrag van de mens vormt een gevaar voor de aarde en voor de mensheid. 
‘De uitputting van de planeet, de vervuiling, de klimaatverandering, de onterende manier waarop dieren voor onze behoeftes en verlangens worden gebruikt, het gebrek aan respect; dat moet op een catastrofe uitlopen’, schetst het fictieve personage Wijnand de Reuver in Terlouws verhaal. Wijnand hoort bij de vijf procent meest bevoorrechte mensen. Hij heeft alles en voelt zich superieur. Maar het geluk vinden, lukt hem niet meer. Hij ziet op een dag in dat de prijs die de aarde moet betalen voor zijn genoegens te hoog is. Het roer moet om!Jan Terlouw en het Leonard ensemble
Lees ook deze artikelen

Enthousiast geworden?

Meld je vast aan voor Betekenisshow #2 op 19 november met Kees Klomp.

Betekenisshow #2