Agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Noorderlink Expeditiespecial: Terug naar de bedoeling

18 maart 2021 @ 20:00 21:00

Noorderlink-uitzending onder leiding van Arno van der Heyden met gesprekken en muziek over zingeving en betekenis.Zijn we in onze samenleving te ver doorgeschoten? Met de druk om succes te laten zien in ons werk? Met ons eindeloze streven naar economische groei? De keerzijde is dat de nadruk op succes veel mensen niet gelukkig maakt in hun werk. Het aantal burn-outs in onze prestatiemaatschappij neemt epidemische vormen aan. En voor ons systeem van markt en winstmaximalisatie betalen we een hoge prijs: klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, groeiende welvaartsongelijkheid… Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Maar als je het als grote, commerciële onderneming anders wilt doen, hoe pak je dat dan aan? En hoe krijg je je werknemers mee?

In de Expeditiespecial ‘Terug naar de bedoeling’ praat Arno van der Heyden hierover met Martin Eising, directie-voorzitter Rabobank Emmen-Coevorden, Heidi Jansen, promovenda Werk en zingeving, Joost Marsman, zanger, communicatiespecialist en hoofdredacteur van het Platform MaatschapWij.

Tijdens de uitzending is Joost (voormalig frontman van de Groninger band IOS) niet alleen tafelgast maar zal hij samen met gitarist Christof Bauwens en pianist Bas Mulder een muzikaal optreden verzorgen.

De uitzending wordt ‘s middags opgenomen in het Stadslab in Groningen. Tijdens en direct na de uitzending is interactie mogelijk via de chat onder begeleiding van online moderator Lykle de Vries.

Heidi Jansen (1963) is loopbaanadviseur en promovenda op het gebied van werk en zingeving aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar boek ‘Werk en zingeving’ vraagt ze zich af waarom werk zó belangrijk voor ons is en waarom we er vaak niet gelukkig van worden. ‘Werk is een belangrijke bron van zingeving, maar veranderingen op de arbeidsmarkt en het feit dat we voortdurend met elkaar in concurrentie zijn, tasten ons gevoel van zin aan. (…) Als we de jacht op succes vervangen door de zoektocht naar betekenis kan er wellicht iets veranderen.’

Heidi verzorgt op 18 maart van 14.00 – 15.00 voor Noorderlink ook de online masterclass Werk en zingeving.

Martin Eising is directievoorzitter van de Rabobank Emmen-Coevorden.
Growing a better world together, luidt de missie van de Rabobank. De bank wil de wereld een beetje mooier maken, onder andere door zich in te zetten voor de lokale omgeving en het wereldvoedselprobleem aan te pakken.  Zingeving is van oorsprong een van de belangrijkste thema voor de bank, maar hoe houd je je organisatie bezield in tijden van thuiswerken? En hoe zorg je dat je missie doorleefd wordt door je medewerkers in tijden van reorganisatie? En: hoe verenig je je maatschappelijke doelen met commerciële belangen? Het zijn belangrijke vraagstukken die regelmatig op tafel komen bij Martin en zijn collega’s.

Joost Marsman is de voormalige frontman van de Groningse popband IsOokSchitterend (IOS). Als contentstrateeg en marketingspecialist helpt hij tegenwoordig bedrijven bij het vertalen van hun waarden naar relevante (online) communicatie. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het platform MaatschapWij. In deze rol helpt hij de verhalen van mensen, merken en organisaties die de wereld mooier, socialer en duurzamer willen maken te vinden, vangen en verspreiden. In woord, tekst, beeld en/of muziek.

Volgende aflevering van de Expeditiespecial (met psychiater Dirk de Wachter) is op:
Aflevering 5: 22 april 2021

Vorige aflevering van de Expeditiespecial
De Expeditiespecial: Verlangen naar verbinding van 4 februari 2021 is via deze link terug te kijken.