Agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Noorderlink Expeditiespecial: Terug naar de bedoeling

18 maart 2021 @ 20:00 21:10

Noorderlink-uitzending onder leiding van Arno van der Heyden met gesprekken en muziek over zingeving en betekenis.

Kijk 18 maart vanaf 20.00 uur live mee naar de Noorderlinkdagen Expeditiespecial: Terug naar de bedoeling.


Betekenisvolle bedrijven, ondernemers en banen zijn in opkomst. En zeker bij de jongere generatie zijn die banen gewild. 90% van de millennials geeft aan ‘ iets goeds’ te willen doen in hun werkende leven. We streven met elkaar naar een schone, eerlijke wereld en een zinvol bestaan. Dat is toch de bedoeling?

De werkelijkheid is weerbarstig:
Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de werknemers twijfelt aan het nut van hun baan. De nadruk op succes in onze prestatiemaatschappij maakt veel mensen niet gelukkig in hun werk. Het aantal burn-outs in onze prestatiemaatschappij neemt epidemische vormen aan. En met ons streven naar eindeloze economische groei betalen we een hoge prijs: klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, groeiende welvaartsongelijkheid…

Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Welke veranderingen zijn nodig om te komen tot een sociale en duurzame wereld? Hoe verenig je als groot bedrijf je idealen voor de planeet met je commerciële doelen? Hoe voorkom je als werkgever dat werknemers de zin in werk verliezen en hoe vind je als werknemer betekenis, in of buiten je baan? Kortom, hoe keren we terug naar de bedoeling? Daarover praat Arno van der Heyden op in deze Expeditiespecial met: Martin Eising, directie-voorzitter Rabobank Emmen-Coevorden, Heidi Jansen, promovenda Werk en zingeving en Joost Marsman, zanger, communicatiespecialist en hoofdredacteur van het Platform MaatschapWij.

Er is ook muziek: Joost Marsman (voormalig frontman van de Groninger band IOS) is niet alleen tafelgast maar zal hij samen met gitarist Christof Bauwens en pianist Bas Mulder een muzikaal optreden verzorgen. Ook Arno zelf zal met zijn vaste pianist optreden.

De uitzending wordt ‘s middags opgenomen in het Stadslab in Groningen. Tijdens en direct na de uitzending is interactie mogelijk via de chat onder begeleiding van online moderator Lykle de Vries.

Heidi Jansen (1963) is loopbaanadviseur en promovenda op het gebied van werk en zingeving aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar boek ‘Werk en zingeving’ vraagt ze zich af waarom werk zó belangrijk voor ons is en waarom we er vaak niet gelukkig van worden. ‘Werk is een belangrijke bron van zingeving, maar veranderingen op de arbeidsmarkt en het feit dat we voortdurend met elkaar in concurrentie zijn, tasten ons gevoel van zin aan. (…) Als we de jacht op succes vervangen door de zoektocht naar betekenis kan er wellicht iets veranderen.’

Heidi verzorgt op 18 maart van 14.00 – 15.00 voor Noorderlink ook de online masterclass Werk en zingeving.

Martin Eising is directievoorzitter van de Rabobank Emmen-Coevorden.
Growing a better world together, luidt de missie van de Rabobank. De bank wil de wereld een beetje mooier maken, onder andere door zich in te zetten voor de lokale omgeving en het wereldvoedselprobleem aan te pakken. Hoe geef je samen invulling aan de coöperatieve beginselen van de organisatie in tijden van thuiswerken? En hoe zorg je dat je missie doorleefd wordt door je medewerkers in tijden van reorganisatie? En: hoe verenig je je maatschappelijke doelen met commerciële belangen? Het zijn belangrijke vraagstukken die regelmatig op tafel komen bij Martin en zijn collega’s.

Joost Marsman is de voormalige frontman van de Groningse popband IsOokSchitterend (IOS). Als contentstrateeg en marketingspecialist helpt hij tegenwoordig bedrijven bij het vertalen van hun waarden naar relevante (online) communicatie. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het platform MaatschapWij. In deze rol helpt hij de verhalen van mensen, merken en organisaties die de wereld mooier, socialer en duurzamer willen maken te vinden, vangen en verspreiden. In woord, tekst, beeld en/of muziek.

Volgende aflevering van de Expeditiespecial (met psychiater Dirk de Wachter) is op:
Aflevering 5: 29 april 2021

Vorige aflevering van de Expeditiespecial
De Expeditiespecial: Verlangen naar verbinding van 4 februari 2021 is via deze link terug te kijken.