Jan Terlouw: ‘We staan voor een splinternieuwe tijd’

Arno van der Heyden in gesprek met Jan Terlouw over vrijheid, vertrouwen en de enorme verantwoordelijkheid die we als mens hebben voor het voortbestaan van de aarde.Op 1 oktober was Jan Terlouw de hoofdgast in Betekenisshow #1. Arno sprak hem over vrijheid, vertrouwen en de kracht van woord en muziek.

Hoe kunnen we met elkaar samenleven op een zo eerlijk mogelijke manier? Dat is volgens Terlouw het belangrijkste vraagstuk van het leven. Het is de reden waarom hij ooit de natuurwetenschap verliet om de politiek in te gaan. Vrijheid is voor de schrijver en oud-politicus een belangrijk thema: ‘maar dat betekent niet: doen wat je maar wilt, want dan tast je de vrijheid van anderen aan.’

‘We staan nu voor een splinternieuwe tijd’, zegt Terlouw. ‘Eén levende soort, namelijk de mens, gaat bepalen hoe de aarde er geologisch en klimatologisch eruit ziet. De jeugd staat nu voor de taak om hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Dat is nooit eerder gebeurd. Dat is heel moeilijk. Maar het moet toch.’Vraag:

Voel jij je verantwoordelijk voor hoe de aarde eruit ziet?

Reisbundel van Betekenis

Bekijk hoe je nog meer van betekenis kan zijn en laat je inspireren.

Terug naar het overzicht