De vier pijlers van betekenis

In haar boek ‘De kracht van betekenis; hoe zin te geven aan je leven’, beschrijft Emily Esfahani Smith hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Zij onderscheidt hierin vier pijlers: ergens bij horen, een doel hebben, verhalen vertellen en transcendentie. Deze pijlers zijn verweven in onze expeditie en tijdens onze laatste uitzending samengevat en in beeld gebracht aan de hand van verhalen van onze gidsen.

Een doel hebbenWat je dagelijkse bezigheden ook zijn; een betekenisvol doel hebben en zo op je eigen wijze een bijdrage leveren aan een betere wereld is van groot belang voor het ervaren van zin.Verhalen vertellenVerhalen helpen ons om te begrijpen wie we ten diepste zijn. Verhalen helpen ons om op persoonlijk niveau te begrijpen waar we voor staan en hoe we ons verhouden tot de wereld. Maar oude verhalen kunnen ook belemmerend werken. Zijn we toe aan een nieuw verhaal?TranscendentieVoelen dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Dat je slechts een draadje bent in het web van het leven. Een gevoel van nietig zijn en grootsheid tegelijk. Wanneer ervaren we deze gevoelens en wat betekent het als we deze momenten bewust zouden ervaren?Erbij horenIedereen voelt de behoeft om ergens bij te horen. Relaties en interacties met anderen verrijken ons leven. Hoe zorgen we ervoor dat we met elkaar verbonden blijven in deze jachtige maatschappij?Reisbundel

Kijk de verschillende uitzendingen met o.a. Fokke Obbema, Sander de Hosson, Heidi Jansen, Dennis Storm en Agnes Schilder en vele anderen, terug via onze Reisbundel van Betekenis.

Naar de reisbundel