Politicus & schrijver

Jan Terlouw

Jan Terlouw spreekt uit passie én noodzaak. Als oud-politicus weet hij dat een onderwerp herhaald moet worden om door te dringen en als schrijver en dichter weet hij de juiste woorden te vangen. Tijdens zijn optreden in De Wereld Draait Door op 30 november 2016 raakte hij de gevoelige snaar in heel Nederland door een simpele metafoor – die van het touwtje uit de brievenbus, en waarom we elkaar weer moeten gaan vertrouwen als volk – en ging viraal met zijn 7 minuten durende betoog voor een betere wereld.

Terlouw kan toveren met woorden en persoonlijke ervaringen om te verbinden, iemand waarbij leeftijd de groei van ervaring markeert en niet het verval van de jeugd. Als hij spreekt over de verwoestingen die de mens kan aanrichten is dat nooit uit pessimisme maar als verdediger van schoonheid, cultuur, (dieren)welzijn en de maatschappij in de breedste zin.


‘Wat onderscheidt mensen en dieren? Het antwoord is moraal. De natuur denkt niet in goed of slecht, kent geen morele verantwoording. Wij als mensen zijn het enige wezen dat die vraag kan stellen en beantwoorden. Dat is onze collectieve plicht om het goede te doen.’

Programma

Bekijk