Politicus & schrijver

Jan Terlouw
Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw is de hoofdgast in de eerste aflevering van de Betekenisshow op 1 oktober in het Atlastheater in Emmen. Na de show verzorgt Jan Terlouw samen met het Leonard Ensemble de literaire muziekvoorstelling ‘De wankele wereld’.

‘Het kan een individu aangrijpen dat hij deel uitmaakt van een systeem van verspilling, van onrechtvaardige verdeling, van onbalans, van een wankele wereld.’

In de Wankele Wereld geeft Jan Terlouw een beschouwing op het gevaarlijke consumptieve gedrag van de mens. Het verhaal dat hij vertelt is geïnspireerd op de Suite del Ángel van Astor Piazzolla.

Een beperkt aantal genodigden kan live bij de show en voorstelling aanwezig zijn. Daarnaast zijn via onze socials wildcards te winnen om de show en voorstelling live bij te wonen.

Werk je bij een Noorderlinkorganisatie, dan kan je de show en voorstelling gratis bijwonen via een livestream. Tijd: 14.00 – 16.30 uur, inclusief pauze.

Jan Terlouw spreekt uit passie én noodzaak. Als oud-politicus weet hij dat een onderwerp herhaald moet worden om door te dringen en als schrijver en dichter weet hij de juiste woorden te vangen. Tijdens zijn optreden in De Wereld Draait Door op 30 november 2016 raakte hij de gevoelige snaar in heel Nederland door een simpele metafoor – die van het touwtje uit de brievenbus, en waarom we elkaar weer moeten gaan vertrouwen als volk – en ging viraal met zijn 7 minuten durende betoog voor een betere wereld.

Terlouw kan toveren met woorden en persoonlijke ervaringen om te verbinden, iemand waarbij leeftijd de groei van ervaring markeert en niet het verval van de jeugd. Als hij spreekt over de verwoestingen die de mens kan aanrichten is dat nooit uit pessimisme maar als verdediger van schoonheid, cultuur, (dieren)welzijn en de maatschappij in de breedste zin.

Het Leonard Ensemble (viool, cello, piano) is vernoemd naar de in Emmen geboren musicus Leonard Leutscher. Hij was de pianist en inspirator van het Orion Ensemble waarin hij samenspeelde met violiste Pauline Terlouw (dochter van Jan) en celliste Carla Schrijner. Enige tijd na het overlijden van Leutscher in 2016 hebben beide strijkers de draad weer opgepakt. Samen met pianist Jan Willem Nelleke treden ze nu op onder de naam Leonard Ensemble.Programma

Bekijk