Dichter, zangeres, songwriter, spoken word artist en ontdekkingsreiziger

Nynke LavermanNynke Laverman is dichter, songwriter, spoken word artist, ontdekkingsreiziger, theatermaker en zangeres. Ze bevraagt het leven en spaart daarbij ook zichzelf niet. Met 5 albums en gelijknamige theaterproducties, is Nynke Laverman in Nederland een gevestigde naam. Haar debutalbum ‘Sielesâlt’ (2004) met Friestalige fadomuziek werd naast landelijke bekendheid, ook beloond met een Gouden Plaat en de Piter Jelles Prijs. Het door Mongolië geïnspireerde album ‘Nomade’ (2009) werd zelfs met een Edison bekroond.

Ook internationaal is Nynke Laverman geen onbekende naam. Het album ‘Alter’ (2009) werd samen met producent Javier Limón opgenomen in Spanje en maakte indruk in het buitenland: ‘‘the language, landscape and sound world seem perfectly connected” schreef The Evening Standard. Dit zorgde ervoor dat Nynke niet alleen in Nederland op het podium stond, maar ook op buitenlandse festivals, zoals WOMAD (UK), Women in (e)motion (D) en La Mar de Músicas (ES) stond.

Luistertip: Nynke in gesprek met natuurfilosoof Matthijs Schouten
Nynke schetst poëtische, surreële werelden met veelal akoestische muziek en aardse teksten. Haar liefde voor taal en doorleefde, ingetogen stemgeluid gidsen je fijnzinnig naar nieuwe gebieden in je verbeelding. De inspiratie voor haar nieuwste album ‘Plant’ (2021) heeft Nynke uit de natuur en haar tijd in Mongolië gehaald. Door middel van spoken word spreekt ze zich uit over de manier waarop mensen met de planeet omgaan. Plant is een pleidooi voor het zoeken, het niet-weten en het nemen van tijd. Vanwege Corona krijgt het album een Slow Album Release en wordt het nummer voor nummer uitgebracht, elk vergezeld door een podcast. Samen met radiomaker Lex Bohlmeijer (Radio 4/De Correspondent) interviewt ze wetenschappers, filosofen, activisten, reizigers en andere podiumkunstenaars die haar inspireren. De eerste gast was natuurfilosoof Matthijs Schouten en kan je hier terugluisteren.

Wanneer treedt Nynke Laverman op?
Tijdens de Expeditiespecial Verlangen naar verbinding op 4 februari speelt Nynke Laverman live een aantal nummers van haar nieuwe album Plant, samen met haar muzikale compagnon Sytze Pruiksma. Daarnaast neemt ze deel aan het gesprek met Arno van der Heyden en de andere tafelgasten Agnes Schilder en Michiel Kahmann. Ze zal onder andere vertellen over het tot stand komen van de songs en van het gehele album, waarbij haar verblijf bij een nomadenfamilie in Mongolië een sleutelrol in speelt. Klik hier om je voor deze show aan te melden.

Wanneer was Nynke Laverman te zien?
Het nummer ‘Your Ancestor’ van Nynke Laverman speelde een grote rol tijdens de tweede Betekenisshow op 19 november 2020. Klik hier om het indrukwekkende lied terug te luisteren.Programma

Bekijk wat er nog meer op het programma staat van deze Expeditie.

Bekijk