Dichter, schrijver, acteur, regisseur en kenner van klassieke muziek

Ramsey NasrRamsey Nasr (Rotterdam, 1974) is dichter, schrijver, acteur, regisseur en kenner van klassieke muziek. Nadat hij in 2013 stopte als Dichter des Vaderlands keerde hij terug naar het theater, zijn andere grote liefde. Hij trad toe tot het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), onder leiding van Ivo van Hove. In 2015 kreeg Ramsey voor zijn hoofdrol in The Fountainhead de Louis d’Or, de hoogste Nederlandse toneelprijs.

2019 kende twee hoogtepunten, de rol van Jude in Een klein leven naar de beroemde roman van Hanya Yanagihara, en de rol van Thomas Mann in Dood in Venetië, naar de novelle van Mann welke Ramsey voor het toneel bewerkte. Voor de rol van Jude in Een klein leven ontving Ramsey in 2019 opnieuw de Louis d’Or. Naast zijn werk als acteur in het theater, is Ramsey ook veelvuldig te zien op televisie. Hij speelde hoofdrollen in onder andere Overspel, Oogappels en de vierdelige serie I.M., in de rol van Ischa Meijer. Voor deze rol werd Ramsey in 2020 bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Acteur in TV-Drama.

In 2021 verscheen de essaybundel De Fundamenten van Ramsey’s hand. De bundel waarin hij de balans opmaakt van een land in Coronatijd, rijkt tot alle hoeken van Nederland en bemachtigd binnen enkele dagen een plek in de top twee van best verkochte boeken en is toe aan de 8e druk.

Wanneer was Ramsey Nasr te zien?
Tijdens de finale van de Noorderlinkdagen ‘Tot hier en veel verder’ op 3 juni 2021 ging Ramsey het gesprek aan met Lykle de Vries.

Foto: Kelly-ann van SteveninckUitzending gemist?

Alle uitzendingen zijn terug te kijken in de reisbundel van betekenis.

Bekijk