Kunstwerk op expeditie

Speciaal voor de Expeditie van betekenis heeft de Groninger kunstenaar Hans Mes een kunstwerk gemaakt. Dit kunstwerk is onthuld tijdens de eerste Expeditiespecial op 1 oktober in het Atlastheater. Het kunstwerk gaat, samen met onze Betekenisbank, op reis langs de aangesloten organisaties als een wisseltrofee.Een staafgrafiek waarop vier mensfiguren zijn geplaatst. Ieder van hen gaat op zijn of haar eigen wijze om met een veranderende aanpak van de werkzaamheden, de verbondenheid van mensen en hun sociale maatstaven. Waar de één meteen in oplossingen denkt, zoekt de ander voorzichtig houvast. En waar sommigen proberen de optimale balans te vinden, trachten anderen resoluut van de voorafgaande onzekerheden af te stappen.

De manier waarop ieders kwaliteit gestalte kan krijgen in nieuwe organisatievormen, die geënt zijn op de ontwikkelingen tijdens en na het uitbreken van de wereldwijde Covid-19 pandemie, voelt als een expeditie, een uitdaging die nieuwe wegen baant. Meegaan op deze Expeditie van betekenis betekent zingevend en inspirerend bijdragen aan de veranderende maatschappelijke en economische dynamiek.

Over de kunstenaar
Hans Mes (Utrecht, 1950) studeerde van 1973 tot 1979 aan Academie Minerva te Groningen, waar hij tegelijkertijd afstudeerde in twee studierichtingen: Beeldhouwen en Monumentale Vormgeving. 

Hij realiseert, ook internationaal, grote monumentale projecten, creëert kleinere sculpturen, exposeert, bouw museale installaties, doet performances. Daarnaast maakt hij aquarellen, schrijft hij gedichten en speelt altfluit. Zijn oeuvre omvat tot op heden ruim 1600 beelden, waarvan er meer dan 1450 zijn verkocht aan bedrijven, overheden, instellingen, musea en verzamelaars. Hiervan zijn circa 70 grote monumentale opdrachten uitgevoerd en geplaatst in de publieke ruimte wereldwijd. Zelf karakteriseert hij zijn werk als een zichtbaar teken voor iets onzichtbaars. Hans Mes. Foto: Dave Botermans.Reizend kunstwerk in plaats van Award
Het Expeditie-kunstwerk komt deze editie in de plaats van de traditionele Noorderlink Award. Dat is de prijs die we van oudsher elke twee jaar uitreiken op de Noorderlinkdagen aan de organisatie die de mooiste bijdrage levert aan het thema van de Noorderlinkdagen.
Deze editie gaat het kunstwerk van Mes dus op reis door Noord-Nederland. Wil je het kunstwerk en de Betekenisbank een tijdje in bruikleen voor jouw organisatie? Mail dan naar noorderlinkdagen@noorderlink.nl.

Hoe is jouw organisatie van betekenis?
Dit jaar dus geen wedstrijd. Maar we zijn wel benieuwd op welke manier het thema ‘Betekenis’ in jouw organisaties tot uiting komt.  Daarom roepen we je op om betekenisvolle initiatieven en projecten uit je organisatie met ons te delen. Jullie project kan inspireren, en inzichten geven. Door het project in te dienen, vergroot je de betekenis van het initiatief. Misschien wordt jullie project de inspiratiebron voor prachtige nieuwe initiatieven in andere organisaties.Programma

Bekijk onze agenda om te zien welke Expeditie-activiteiten binnenkort op het programma staan.

Agenda